
DE BUURTKOKKIN
“Mijn droom is uitgekomen wanneer ik mijn beiden passies kan combineren; hulpverlenen & koken, dan ben ik geheel in mijn element.” - Selma Filiz -
Selma is onze BuurtKokkin en vanaf haar 17de jaar is Amsterdam haar speeltuin. Met heerlijke gerechten wil Selma haar buurt verwennen tijdens bijvoorbeeld de Spaarndammer Souk en op de NeighbourFood Market. Gevarieerd koken is haar kracht en iedere week staat er iets nieuws op het menu. Een combinatie van traditionele gerechten met soms een verassende twist. Zo zit in haar versie van de Surinaamse roti zoete aardappel.
Wat maak je allemaal voor lekkere gerechten?
Uit elke hoek van de wereld haal ik inspiratie voor mijn gerechten. Ik hou van gevarieerde voeding, dus wekelijks staat er wat anders op het menu. Bijvoorbeeld: Surinaamse Roti, Thaise Pad Thai, Indiase Curry, Italiaanse pasta, Marokkaanse couscous of gewoon boerenkool met worst (alleen dan wel met biologische ingrediënten). Ook staat er iedere week wel een vegetarisch gerecht op het menu. Als ik op markten sta verkoop ik salades, soep, belegde broodjes, quiches, taart of cake. Met kerst had ik rillettes van gans. De ganzenbouten had ik gekocht bij De Keuken Van Het Ongewenste Dier.
Omdat ik Selma heet en ik iedere week een andere zelfgebakken lekkernij op het menu zet heb ik dat BakSel van de week genoemd.
Waar is het allemaal begonnen?
Voordat ik De BuurtKokkin begon heb ik 15 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt. In 2012 heb ik een koksopleiding gedaan en in juli 2014 startte ik De BuurtKokkin.
Tijdens mijn werk als jeugdhulpverlener ben ik bezig geweest met een horeca dagbesteding project voor jongeren met een beperking & gedragsproblemen. Ik runde dit samen met de jongeren. Omdat ik in die tijd al zoveel alleen deed, besloot ik daarna dat ik best voor mezelf kon beginnen. Het was altijd een 'droom voor de toekomst' maar omdat mijn contract onverwacht niet werd verlengd kwam de droom ineens heel snel dichtbij.
Het begon met gerechten aanbieden via Thuisafgehaald. Daarna kwamen Facebook en mijn eigen website erbij. Al snel kwamen er catering aanvragen van klanten binnen; borrelhapjes, een buffet, een diner, een lunch. Ik ben ook plekken gaan zoeken om als gastkok te werken. Ik heb verschillende keren bij 't Blauwe Theehuis, bij Café de Ruimte en bij Café de Walvis gekookt. Sinds kort ben ik begonnen als thuiskok via Spijs & Wijnen om door het hele land exclusieve diners te koken & serveren bij mensen thuis. Wat ik ook leuk vind is om zelf evenementen te organiseren. Zo heb ik 2 keer een buurtdiner georganiseerd en 1 keer een buurt brunch. De buurt brunches zullen in de toekomst vaker plaatsvinden.
In september 2015 stond ik voor de 1e keer op de markt, de NFM, dat was heel spannend & leuk! Daarna heb ik een week op Cinekid gestaan en de Kerstmarkt.
Vanaf 30 mei 2016 sta ik om de 10 dagen op het Ecuplein met The BUS. Een mini-vorm van de Foodhallen, waar elke dag anders gekookt wordt.
Ik heb nog zoveel leuke plannen & ideeën waarmee ik rondloop. De BuurtKokkin is in blijvende ontwikkeling!
Hoe ziet de toekomst er voor De BuurtKokkin uit?
Ik wil heel graag mijn eigen bedrijfspand voor een maatschappelijk horeca project. In mijn bedrijf wil ik jongeren & volwassenen met een beperking een leer-werkplek aanbieden. Als ik mijn beiden passies kan combineren; hulpverlenen & koken, dan ben ik geheel in mijn element.
Hoe ziet een werkdag er voor jou gemiddeld uit?
Iedere dag is anders, maar op maandag & dinsdag doe ik inkopen en kook ik gerechten voor het Weekmenu. Op donderdag en vrijdag heb ik tijd om administratie te doen, te oriënteren voor het nieuwe menu en soms zijn er ook catering aanvragen of evenementen. In het weekend ben ik meestal vrij, tenzij ik een markt, catering aanvraag of gastkok avond heb, daarvoor ben ik gewoon beschikbaar in het weekend. Omdat ik mijn bedrijf vanuit huis run, voelt het eigenlijk niet als werken.
Wat doe je in je vrije tijd?
We hebben een volkstuin in de Spaarndammerbuurt en we hebben een bootje bij ons huis. Bij mooi weer zitten we in de tuin of op de boot. Verder lees ik graag of kijk films. Verder ga ik graag naar foodmarkten, concerten en ik spendeer graag tijd met familie & vrienden. En koken blijft een hobby, dus ook dat doe ik in mijn vrije tijd. Thuis ben ik de kok. Laatst vroeg ik mijn man iets te koken. Hij was helemaal verbaasd en zei: ‘Kan ik dat dan nog wel?’
Tot slot. Heb je een favoriete hotspot?
Bij De Bazaar op de Albert Cuijp kun je echt heerlijk & betaalbaar eten. Noorderlicht is ook favoriet en Pacific Parc. Verder heb ik één keer in mijn leven bij Ciel Blue gegeten, maar ik zal het nooit vergeten, want het was geweldig!
Website De BuurtKokkin Facebook De BuurtKokkin
Deel dit Verhaal